Modulor 2.0 | autonome sculptuur en utopisch architectuurmodel

 Modulor 2.0 is niet alleen als autonome sculptuur (schaal 1 : 1) ontworpen, maar geldt ook als utopisch architectuurmodel (schaal 1 : 200). Het beeld verwijst naar het maatsysteem ‘Modulor’ dat de architect Le Corbusier sinds 1947 hanteerde in zijn architectuurprojecten.

De modulor geldt allereerst als een vertaling van de menselijke afmetingen in een absoluut maatsysteem: de mens als ‘maat der dingen’. Zijn maatsysteem gaat uit van een modelmens van 1,83 meter lang. Daarnaast schrijft de modulor onderverdelingen voor die gebaseerd zijn op de gulden snede, die weer terug te vinden zijn in maatverhoudingen binnen het menselijk lichaam.

Ik heb het iconische ‘modulor-mannetje met opgestoken hand’ omgevormd tot een abstract beeld.

Bij nadering begint de stapeling geometrische vormen voor je ogen te vibreren en verschijnen er verschuivende parabolische kegelvormen. Deze lijken opgesloten in de cilindervormen, maar bestaan slechts dankzij een optisch effect.

In overdrachtelijke zin kan het beeld ook gelezen worden als een schaalmodel voor een wolkenkrabber. Deze toren zou dan 452 meter hoog zijn en 128 verdiepingen bevatten. Daarmee zou het gebouw net iets hoger worden dan de Twin Towers zijn geweest.

 

titel: Modulor 2.0

medium: sculptuur, architectuurmodel

materialen: hout, slijpschijven (koolstof met polyester), stalen buis

afmetingen: 38 X 38 X 226 cm.

tentoongesteld: PHK 18  # 09, Rotterdam, 2016

tentoongesteld: Studio Omstand, Counter-Earth, Arnhem, 2017