Gravitas | autonome sculptuur als ruimtelijke installatie in architectenbureau

Bouwen is bovenal een gevecht tegen de zwaartekracht. Zodra na het ordenen van elementen in het platte vlak ‘het verticale aspect’ zich aandient, komt de zwaartekracht om de hoek kijken. Bij een goede stapeling werkt de zwaartekracht mee, bij een scheve stapeling zorgt ze er juist voor dat de boel in elkaar dondert.

De zwaartekracht als ‘de grote corrector aller bouwsels’.

Alle moderne technieken (zoals GPS en laser) ten spijt vertrouwen timmerlieden en metselaars liever op een realiteitscheck met het schietlood. Een schietlood bestaat feitelijk slechts uit een gewicht met een koord eraan dat vrijelijk wordt opgehangen en waaraan een zuivere verticaliteit (loodrecht op de aarde) kan worden afgelezen. Een schietlood liegt nooit.

Toen ik mocht tentoonstellen bij PHK 18 (architectenbureau annex galerie) heb ik het autonome werk Gravitas brutaalweg als ruimtelijke installatie ingevoegd in het hart van het bureau. Temidden van alle rekenaars en tekenaars die dagelijks bezig zijn de zwaartekracht te beteugelen hangt Gravitas als een stilzwijgend geweten.

 

titel: Gravitas

medium: sculptuur, ruimtelijke installatie (in situ)

materialen: stalen rooster, timmermanspotloden, tiewraps, metselkoord, diverse officiële en onofficiële schietloodjes

afmetingen: 80 X 80 X 300 cm.

tentoongesteld: PHK 18  # 04, Rotterdam, 2015

tentoongesteld: Studio Omstand, Counter-Earth, Arnhem, 2017