Flame Shield | autonome sculptuur

Flame Shield is een sculptuur die zichzelf geschapen heeft. Toen er tijdens kluswerkzaamheden een spuitbus met brandwerend purschuim haperde, heb ik die als onbetrouwbaar terzijde geschoven. Iets in het afsluitingsmechanisme werkte niet goed: uiterst langzaam en in minieme hoeveelheden kwam het purschuim vrij, bijna onzichtbaar maar wel hoorbaar met een dreigend sissen. De volgende dag bleek een toortsachtige vorm bestaande uit gedroogd purschuim ontstaan te zijn; als een stevige paddenstoel genesteld boven op de spuitbus.

Het purschuim lijkt zich met een uiterste krachtinspanning tot de hoogst mogelijke reikwijdte te hebben willen uitrekken. Toen het in contact kwam met de buitenlucht is het vloeibare purschuim prachtig sculpturaal gestold, alsof het een eruptie van een vulkaan betreft.

Dat juist brandwerend purschuim uit zichzelf de vorm van een vlammende toorts aanneemt, mag wel een klein mirakel genoemd worden. Dat in de loop der tijd de toorts onder invloed van UV-straling langzaam verkleurt van zeegroen naar oranjebruin, maakt de beeldgelijkenis met een vlammentoorts alleen maar groter. Als maker heb ik slechts het ontstaansproces gade geslagen, het resultaat als objet trouvé omarmd en aan mijn verzameling beelden toegevoegd.    

 

titel: Flame Shield

medium: sculptuur, objet trouvé

materialen: spuitbus, brandwerend purschuim, metalen houder

afmetingen: 20 X 20 X 40 cm.

tentoongesteld: Irrealis; circa...dit, Arnhem, 2013