Land van Belofte | Schiedam | inrichtingsplan voor plein met lichtsculptuur | Schiedam | 2006

 

In het historische stadscentrum van Schiedam ligt een verwaarloosd pleintje: het Land van Belofte. Er wordt een herinrichtingsplan gevraagd dat het pleintje omtovert in een betekenisvolle, ruimtelijke schakel in het stadsweefsel. Tevens moet het vernieuwde plein ruimte bieden aan de weekmarkt en de bestaande chaotische fietsstromen in goede banen leiden.

In het voorstel wordt de typerende, roze granieten bestrating van het tegenoverliggende Stadserf over de brede weg met trambaan doorgetrokken en eveneens toegepast op het Land van Belofte, waar het een grijs luwte-eiland omringt. Het Land van Belofte hangt daardoor a.h.w. met bretels aan het Stadserf vast. Het luwte-eiland gedraagt zich als een fictief verdwenen bouwblok, waar de verkeersruimtes omheen spoelen. Drie bijzondere inrichtingselementen (een fontein, een monumentale boom en een mast met lichtreclame) zijn in het eiland geïntegreerd en verschaffen het plein extra sfeer en intimiteit.

 

De opvallende lichtreclame, in de vorm van een stedelijk afdak, fungeert als uithangbord voor het Land van Belofte en het achterliggende centrum met haar winkels en uitgaansleven. Het geïntegreerde kunstwerk is een knipoog naar de taal van commerciële reclame-uitingen; met een culturele boodschap en poëtische inslag. De tekst BELOFTE wordt in nostalgische, paarse letters aangebracht aan een dakje van zwevende cilinders met dubbelzijdige neon-lichtbakken.

 

titel: Land van Belofte

locatie: Schiedam (Zuid-Holland)

opdrachtgever: Gemeente Schiedam

met medewerking van: Grondbeheer & Irado (marktmeester), Leefbaar Schiedam

status: niet uitgevoerd definitief ontwerp

jaartal: 2006