KIJK-plateau | Teuge (GLD) | Verblijfsplek, openluchttheater en spottersplek nabij vliegveld | 2012

 

Vliegveld Teuge trekt al sinds mensenheugenis veel bekijks. Vanuit de dorpsgemeenschap is het initiatief gekomen om een KIJK-plateau te realiseren als verblijfsplek voor dagjesmensen. Er is naast de landingsbaan een fraaie, bosrijke plek gevonden bij een monumentale boerenschuur. Het is ook de plaats waar de lokale toneelvereniging zijn voorstellingen in de open lucht geeft. Maar bovenal fungeert het plateau als kijkplek voor ‘spotters’ met uitzicht op het opstijgen en dalen van motorvliegtuigen, zweefvliegtuigen, helikopters en neerdwarrelende parachutisten.

 

Het KIJK-plateau toont twee heel verschillende gezichten.De introverte binnenzijde richt zich op het omringende bos, de schuur en het speelveld. In het talud is een zittribune verwerkt, uitgevoerd in betonnen treden met ingegoten brokken graniet en grasstroken.

De extroverte buitenzijde is georiënteerd op het vliegspektakel rondom en bestaat uit drie bastions die gezamenlijk een expressieve beëindiging van het KIJK-plateau vormen. De bastions zijn als het ware in de heuvel gedrukt: het plateau spoelt er tussendoor.

Op de bastions is een muurschildering aangebracht die refereert aan de roodwitte gevarencode voor bouwsels op luchthavens. 

Hierdoor voegt de buitenschil van het KIJK-plateau zich visueel bij het luchthaventerritorium.

 

 

titel: KIJK-plateau

locatie: Teuge (bij Apeldoorn, Gelderland)

opdrachtgever: St. De Oude Zanden, St. Algemeen Belang Teuge 

subsidiënt / sponsor: Provincie Gelderland, Rabobank Voorst

m.m.v.: Gemeente Voorst, Waterschap Veluwe, Luchthaven Teuge

status: uitgevoerd ontwerp

jaartal: 2012