Natuurlandgoed De Oude Zanden | Teuge | transformatie in multifunctioneel verblijfsgebied | 2010

 

In het dorp Teuge is behoefte aan een multifunctionele ontmoetingsplek rondom de schaapskooi op ‘De Oude Zanden’, vanwaar men goed zicht heeft op activiteiten op het naastgelegen vliegveld. Met het ontwerp wordt ingezet op een geleidelijke transformatie van het huidige ‘dorpsbosje met schaapskooi’ in een ‘natuurlandgoed’. Het ontwep behelst het ontwikkelen van een aantal verblijfsplekken met speciaal ontworpen zitmeubilair dat past in deze landelijke omgeving.

De agrarische ommelanden hebben als inspiratiebron gediend; met name de wijze waarop boeren op een eenvoudige en doelmatige manier hun erf inrichten met prefab-elementen of hergebruikte materialen. Voorbeelden van dit boerenvernuft zijn vertaald in duurzaam uitgevoerde objecten.

 

Door een sleufsilo van betonnen keerwanden te combineren met een houtwal, verschaft deze sleufsilohoutwal rugdekking aan de automobilisten op de illegale kijkstrip langs de weg.

Prefab keerwanden worden met ‘zitbanken op hoogte’ gecombineerd tot zogeheten hoogzitwanden die opgesteld staan aan de bosrand.

Een omgeklapte keerwand doet dienst als een lange stoere picknickset, het tafelblad is roodwit geblokt.

Autobanden op een berg kuilvoer gelden als referentie voor het ontwerp van een autobandentribune. Dit langgerekte grondlichaam met zwarte zitschijven biedt aan de ene zijde uitzicht op optredens bij de schaapskooi en aan de andere zijde een blik op de vliegbewegingen. 

Individuele zitmogelijkheden (zoals autobandenstapels en betonnen strobalen) zijn als strooigoed verspreid over het gebied en worden uitgevoerd in zwart of wit sierbeton.

 

titel: De Oude Zanden

locatie: Teuge (bij Apeldoorn, Gelderland)

opdrachtgever: Stichting De Oude Zanden

m.m.v.: Gemeente Voorst, Luchthaven Teuge

tentoongesteld: Kunstroute Gemeente Voorst, 2010

status: niet uitgevoerd schetsontwerp

jaartal: 2010