De Drie Gratiën [ode aan Monet] | landschappelijk ontwerp voor waterloop en lelievijvers | Almelo | 2008

 

Nabij Almelo vinden grootschalige ingrepen plaats die tot een integraal plan hebben geleid. Een nieuwe wegenstructuur veroorzaakt een ingesloten restgebied dat benut wordt voor de aanleg van een nieuw afwateringskanaal en een retentiebekken voor overtollig regenwater. Aan de westzijde biedt een hooggelegen weg goed overzicht over het ingesloten restgebied.

In het voorstel is niet gekozen voor een strak afwateringskanaal, noch voor een kronkelende beek, maar voor een tussenliggende vorm. Het plan voorziet in een gestileerde beek die als een bliksemschicht door het restgebied loopt en onderwijl twee waterbassins passeert, waarin eilanden met bijzondere groenelementen zijn opgenomen.

 

In het zuidelijke waterbassin wordt een bestaande bomenrij gehandhaafd. Deze voormalige wegbeplanting is -nu de weg wordt opgeheven- rudimentair geworden, maar blijft zo als reliek voortbestaan. In het noordelijke waterbassin liggen drie cirkelvormige eilanden met artificiële vijverpartijen in watersilo’s, ontleend aan de tuinbouwsector. Voor de flora en fauna is gekozen voor het mini-ecosysteem van de lelievijver. De lelievijvers functioneren als romantische blikvanger voor de automobilist die er hoog aan voorbij rijdt. De lelievijvers zijn een ode aan de tuin van Claude Monet in Giverny, alwaar hij de pracht en praal van de lelievijvers veelvuldig op het doek wist te vereeuwigen.

 

titel: De Drie Gratiën [ode aan Monet]

locatie: tussen Almelo en Wierden; Twente; Overijssel

opdrachtgever: Waterschap Regge en Dinkel

met medewerking van: Rijkswaterstaat, gemeente Almelo, gemeente Wierden

status: niet uitgevoerd schetsontwerp

jaartal: 2008