Dag & Nacht | Millingen aan de Rijn (GLD) | sculpturenpaar in plantsoen (met dag- & nachtbeeld) | 1998

 

In Millingen aan de Rijn werd bij de aanleg van de nieuwbouwwijk Nielingen een integraal ontwerp voor het centrale plantsoen opgesteld. Het plantsoen –en in zekere zin ook de hele woonwijk– plooit zich om het kunstwerk Dag & Nacht. Het betreft een tweetal sculpturen dat verwijst naar tegengestelde, doch samenhangende begrippenparen als ‘hemel & aarde’ en ‘dag & nacht’. De dag is vertaald in een liggende, aubergine-kleurige halve aardglobe, die gesitueerd is in het speelveld. De nacht wordt verbeeld in een hangende, diepblauwe halve hemelglobe, die als een koepel is opgesteld aan het eind van een ontmoetingsstrip.

 

Door deze halve bollen diametraal tegenover elkaar in de ruimte te plaatsen, ontstaat er een spanningsveld: vergelijkbaar met de aantrekkingskracht tussen twee Maagdenburger halve bollen. Dit spanningsveld geldt niet alleen in de directe, fysieke ruimte, maar ook in de ongrijpbare, mentale ruimte. De gekozen begrippen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Op de aardglobe is de omtrek van de zuidpool in het staal gefreesd; op de hemelglobe is een deel van de noordelijke sterrenhemel te zien. Overdag zijn deze vormen op de doorsnedevlakken zichtbaar als een geel lijnenspel. ’s Nachts zijn ze te zien als een stippelwolk, doordat een aantal perforaties geel natriumlicht van binnenuit doorlaat.

 

titel: Dag & Nacht

locatie: Millingen aan de Rijn (Gelderland)

opdrachtgever: Gemeente Millingen aan de Rijn

met medewerking van: Kunstcommissie van Gemeente Nijmegen

status: uitgevoerd 

 

jaartal: 1998